Dieter Acker

(1940 - 2006)

DEETER ACKER, compozitor german, s-a născut la 3 noiembrie 1940 la Sibiu şi a murit la 27 mai 2006 la München.

Din fragedă copilărie cunoaşte prin profesorul său, Franz Xaver Dressler (un elev al lui Straube şi al lui Reger) cultura muzicală germană. Studiază compoziţia cu Sigismund Toduţă, un elev al lui Pizzetti şi Casella. În 1969 emigrează din motive politice şi de politică a artei în Republica Federală Germania. Aici este profesor, mai întâi la Düsseldorf, apoi la München profesor de compoziţie la Facultatea de Muzică şi Teatru. Printre foştii săi elevi se numără mulţi compozitori cunoscuţi, ca Ferran Cruixent, Oriol Cruixent, Florian Heigenhauser, Peter Wittrich şi alţii.

„Acker nu a aparţinut niciodată unei mişcări avangardiste, dezvoltând astfel un stil componistic propriu, uşor de înţeles şi de urmărit, fără a deveni prea popular. Muzica sa este melodioasă, sensibilă, are o structură fină şi totodată un efect intensiv, care creează impresia de linişte, de lirism dar cunoaşte şi de creşteri extatice. Sugestivitatea sa se transmite direct ascultătorului.” (H. Leuchtmann).

Dieter Acker a scris mai mult de 100 de compoziţii, interpretate de interpreţi cunoscuţi. A scris mai ales compoziţii pentru orchestră, dintre care 6 simfonii, concerte instrumentale, muzică de cameră pentru diferite formaţii, piese pentru pian, orgă şi piese vocale.

A murit la 65 de ani în urma unei boli grave pe 27 mai 2006.

Scroll to top