Filarmonica Brașov

Braşovul şi-a inaugurat viaţa publică de concert cu evenimentul artistic susţinut de Societatea filarmonică braşoveană („Kronstadter Philarmonische Gesellschaft”) în data de 6 mai 1878, sub bagheta lui Anton Brandner; impunându-se ca dirijor, compozitor şi pedagog, acesta poate fi considerat iniţiatorul şi fondatorul societăţii. Sub conducerea lui Max Krause, cel ce câştiga prin concurs postul de dirijor după moartea lui A. Brandner (în anul 1900), repertoriul orchestrei se diversifică iar viaţa de concert se amplifică. Activitatea frenetică a Societăţii filarmonice braşovene este întreruptă de ultimii doi ani ai primului război mondial, ani în care viaţa muzicală braşoveană va pierde cei mai buni muzicieni ai săi: Max Krause (1917) si Rudolf Lassel (1918).
Societatea filarmonica brasoveană îşi va relua activitatea în anul 1919 când braşoveanul Paul Richter este ales dirijor al Orchestrei Societăţii.Paralel cu concertele simfonice şi vocal-simfonice, Emil Honigberger organizează prima stagiune de muzică de cameră în cadrul societăţii „Neue Zielgesellschaft”. După 66 de ani, timp în care pe podiumul şi la pupitrul orchestrei s-au aflat personalităţi de excepţie (Johann Strauss în anul 1848, Joseph Joachim şi Johannes Brahms în 1878, Richard Strauss – 1921, Felix von Weingartner - 1923, George Enescu - 1923, 1928, 1930, Edwin Fischer), Societatea filarmonică braşoveană se desfiinţează. Viaţa muzicală anterioară va fi continuată, timp de două decenii, de marele dirijor şi profesor de muzică Dinu Niculescu, cel care a reuşit să adune fonduri şi să reorganizeze orchestra. Stimulată de colaborarea unor mari dirijori ca George Georgescu şi Constantin Silvestri orchestra obţine succese triumfale şi câştiga, pe drept cuvânt întreaga atenţie, fiind transformată din 1949 în Filarmonica de stat „G. Dima” Braşov. O latura insemnata a activitatii Filarmonicii „G. Dima” a constituit-o concertele de muzica populara prezentate de catre orchestra „Miorita”. Una dintre personalitățile care, pe parcursul anilor, au modelat cu bagheta destinul artistic al orchestrei simfonice încă din anii 60, este maestrul Emanuel Elenescu. O extensie in multiple directii o cunoaste "Festivalul International al Muzicii de Camera", o primă ediție a acestuia reușind să se desfășoare în anul 1970. În același an, din inițiativa și sub conducerea maestrului I. Ionescu-Galați (director al Filarmonicii între anii 1973 - 1986), a fost înființată Orchestra de cameră a Filarmonicii Brașov, iar trei ani mai târziu orchestra simfonică realizează primul turneu peste hotare. Un rol extrem de important în reîntinerirea Orchestrei simfonice, precum și în reluarea ciclurilor concertelor lecție, l-a avut dirijorul permanent Ovidiu Dan Chirilă, care a ocupat funcția de Director al Filarmonicii Brașov în perioada 1996-2004.
De asemenea, pentru cea mai modernă sală din istoria filarmonicii – Sala Patria – un aport însemnat în realizarea și definitivarea proiectului (denumit „Reabilitarea Clădirii Cinematografului Patria”) a avut-o personalitatea proeminentă a vieții brașovene, Cecilia Doiciu, aflată la conducerea instituției între anii 2007 – 2010. Odată cu inaugurarea „Salii Patria” în toamna anului 2013, proiectul asigură cadrul adecvat desfașurării tuturor inițiativelor culturale. Pe parcursul intregii existenţe colaborarile cu numerosi artiști, oaspeți de mare renume, au avut darul de a confirma valoarea orchestrei și de a contribui la creșterea sa calitativă și artistică. În prezent, sub conducerea directorului Liviu Mateș, Filarmonica Brasov susține o bogată activitate concertistică în cadrul fiecărei stagiuni, având angajați instrumentiști de o reală valoare artistică, dirijori si soliști de renume național și internațional: dirijorii Ovidiu Dan Chirilă si Cristian Oroșanu, violonistul Florin Ionescu-Galați, pianistul Horia Mihail și cvartetul de coarde „Gaudeamus Quartet”.
Orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov oferă publicului meloman creația unui evantai repertorial extrem de larg, ce aparține atât compozitorilor români, cât și străini, din toate epocile și orientările estetice muzicale.
În anul 2018 s-au împlinit 140 de ani de la înființare, fiind cea mai veche filarmonică din România.