Ioana Mărgărit

Absolventă a Universității Transilvania Brașov - Facultatea de Muzică - specializarea Canto, profesor de canto, Ioana Mărgărit se naște la 19.03.1963 la Galați într-o familie de muzicieni. Dragostea pentru muzică îi este insuflată de părinți, prim-soliști ai Teatrului Muzical Nae Leonard. Studiază timp de 12 ani pianul, mai înâti la Liceul de Muzică din orașul natal și apoi, la Liceul de Muzică nr. 1 din București, timp în care numele ei se regăsește pe afișele filarmonicilor din Bacău și Galați, ca solist - pianist în Concertele pentru pian nr 2, 27, 1, de Beethoven, Mozart si Kabalevsky.

Primele leții de canto le primește de la Maestra Emilia Petrescu, care-i va insufla pasiunea pentru lied și oratoriu și îi va deschide drumul către podiumul de concert, de aceasta dată în postura de cântăreață, prin participarea la prima ediție a Festivalului de Artă de la Sibiu cu un program de lieduri românești contemporane, și două recitaluri la Catedrala Sf. Iosif din București, unde va interpreta Cantatele Lucrezia de G. F. Händel și Jauchzet Gott de J. S. Bach. Studiile de canto le va continua cu Maestra Arta Florescu care o va conduce către cariera de solistă de operă și operetă.

Până să se stabilească în orașul de la poalele Tâmpei, ca prim-solistă a actualei Opera Brașov a fost pentru perioade scurte solistă a Operei Craiova și Operei Române Timișoara.

Activitatea artistică, ce însumează aproape 29 de ani a purtat-o în colaborări cu operele din București, Iași, Osijek,  Monte-Carlo, unde interpretează rolurile Gilda din opera Rigoletto de G.Verdi, Adina din Elixirul dragostei de G. Donizetti și Constanța din Rapirea din Serai de W. A. Mozart. De asemenea, va fi invitată la prima ediție a Festivalului Mozart de la Istanbul în compania Orchestrei de Studio a Radio București, dirijată de Maestrul I. I. Galați, dirijor alături de care va mai colabora cu filarmonicile din Sibiu, Botoșani, Bacău. Alături de orchestra și corul Operei Brașov va efectua turnee în Germania, Austria, Danemarca.

Cel mai drag moment al carierei rămâne rolul Norma din opera Norma de V. Bellini, rol incredințat de regizorul C. Mihăilescu, la reluarea acestei opere pe o scena românească după 30 de ani de absență.

Paralel cu prezența pe scenă și pe  podiumul de concert, Ioana Mărgărit experimentează zona de cronică muzicală prin participarea alături de compozitorul D. Popovici la emisiunile radio Corespondențe muzicale.

Scroll to top