Steffen Markus Schlandt

Steffen Markus Schlandt s-a decis pentru o carieră muzicală urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt. Educația muzicală o primește de la tatăl său, sub îndrumarea căruia începe să studieze pianul și orga.

După  absolvirea liceului german “Johannes Honterus” din Brașov, Steffen Markus Schlandt este admis la Academia de muzică “Gh. Dima” din Cluj, la clasa de orgă  a conf. univ. Ursula Philippi. Studiază apoi în Germania ca bursier D.A.A.D. (bursă acordată de Institutul German pentru relații externe) și a  serviciului „Diakonisches Werk", la Facultatea de Muzică din Trossingen, unde a aprofundat muzica bisericească cu Prof. Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral și de orchestră. A obținut premiul II la Concursul internațional de orgă de la Schramberg (2001) și premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg (2003). Steffen Markus Schlandt are o complexă activitate în domeniul muzical. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societătii „Bach" din Würzburg. Din anul 2004 este dirijorul corului "Bach" și organist la „Biserica Neagră". În acelasi timp colaborează cu Facultatea de Muzică Brașov ca profesor asociat, predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră și orchestră.

Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa: Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, precum și în țară. În anul 2013 a fost invitat de catre ICR să susțină mai multe concerte în Israel. Muzicianul este inițiatorul Festivalului de muzică sacră "Diletto musicale" din Prejmer și din anul 2004 coordonează și Festivalul "Musica Coronensis", festival dedicat muzicii brașovene. În anul 2010 a fondat festivalul "Musica Barcensis". Este membru în comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului organistic din România. Astfel a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice precum orga Carl Hesse (Biserica Neagră), orga Carl August Buchholz (Biserica Neagră), orga din Rupea și Hamba și a asistat la proiectele pentru orgile Johann Prause din Feldioara și Hărman și orgile Johann Thois din Râșnov și Hălchiu. În paralel și în completarea pregătirii sale, Steffen Markus Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj cu teza "Muzica de orgă din Brașov și Țara Bârsei". În anul 2013 a absolvit programul post-doctoral MIDAS al Universității Naționale de Muzică București cu lucrarea "Arhiva muzicală  a Bisericii Negre". Pentru această lucrare a obținut în anul 2014 premiul fundației "Siebenbürgisch-sächsische Stiftung" din München.

 

Scroll to top